TIPS PEMILIHAN UNTUK MEMAKAI INAI

 

 

(GAMBAR 1)
(GAMBAR 2)

 

 

 

 

 

 

   

   Inai (nama botaninya Lawsonia inermis) merupakan sejenis pohon berbunga yang mana daunnya digunakan untuk mewarnai kulit badan manusia,rambut,kuku,barangan kulit (contoh beg,uncang,talipinggang dsbnya).Dan juga pewarna untuk kain.Pokok inai boleh membesar sehingga ketinggian 2.6m

Inai ditanam secara komersial di negara-negara UAE,Maghribi,Algeria,Yaman,Tunisia,Libya,Arab saudi,Mesir,barat india,Iran,Iraq,Pakistan,Bangladesh,Afghanistan,Turki,Somalia dan Sudan.

Orang islam menggunakan inai untuk mewarnai rambut dan janggut sepertimana yang diamalkan oleh Nabi Muhammad SAW .Ini merupakan sunnah dan sangat digalakkan .Diriwayatkan , baginda juga menggalakkan kaum wanita menggunakan inai ke atas kuku kerana ia akan memudahkan dan membezakan pengenalan diantara tangan seorang perempuan dengan tangan lelaki .

Untuk (gambar 1) masayarakat memakai inai daripada pokok dengan mengambil daunnya untuk dihancurkan dengan cara menggiling atau menumbuk .Selepas daunnya hancur,inai akan diletakkan di hujung jari kaki atau tangan.

Manakala pula, untuk (gambar2) pemakaian inai kini berubah,ia bukan sahaja boleh dipakai pada jari semata-mata ,sebaliknya inai juga boleh dibuat lukisan bercorak pada tapak tangan , kaki dan sebagainya.

 

BAHAN-BAHAN BUAT INAI

(GAMBAR 3)
                (GAMBAR 5)
(GAMBAR 4)

 

     Jika dahulu,daun pokok inai akan diambil dan digiling sebelum diletakkan pada hujung jari seperti pada(gambar3).

Pada(gambar4) inai serbuk pula dikisar secara halus.

Dan pada (gambar5) pula . Inai segera , yang sekarang ini kita boleh beli di kedai atau pengedar.Namun haruslah memilih yang berkualiti supaya ia tidak mendatangkan alah pada kulit pelanggan.

 

BUAT SENDIRI/HIRE

     Bagi yang berpengalaman tidak perlu mencari orang .Boleh buat sendiri dari ahli keluarga/saudara maa yang terdekat atau rakan-rakan . Ia juga dapat menjimatkan kos , jika tidak haruslah mencari/hire kepada yang berpengalaman melukis inai . Baru lah anda akan berpuas hati dan nampak lebih menarik.

 

DESIGN INAI

(GAMBAR 6)
(GAMBAR 7)

 

 

 

 

 

 

 

(GAMBAR 9)

 

(GAMBAR 8)

 

 

 

       

   

 

    Pada (gambar6) ialah salah satu contoh inai kahwin.Dan pada (gambar7) pula contoh design inai tunang.

Seterusnya (gambar8) dan (gambar9) ialah contoh design suka – suka bagi wanita yang suka memakai inai untuk berseronok bersama rakan- rakan . Mungkin kerana inai ini halal dan tidak bersifat kekal .

 

 

 

 

 

 

Sumber : Wikipedia , google http://wajahayu.blogspot.my/2013/11/khasiat-daun-inai.html

 

Categories :

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Miezipro

At our photography studio, we believe that every picture tells a story, and we are committed to helping you tell your unique story through our art. We also make sure that the presented works are the best and perfect.