5 TIPS MEMILIH BAJU PENGANTIN

                       

Pemilihan busana yang baik menjadi keinginan setiap pengantin. Baju pengantin perlulah bersesuaian dengan citarasa, harga dan jenis kain yang selesa.

sumber: sirap limau

Melalui perbualan admin dengan rakan-rakan, admin ada juga bertanya apa yang selalu mereka tunggu-tunggukan kalau pergi majlis kahwin. Antara jawapan yang admin dapat adalah baju pengantin. Jadi para pengantin di luar sana dengar sini, buatlah keputusan bijak dalam pemilihan busana pengantin anda nanti.

1. BERAPA PASANG

Tentukan berapa pasang yang korang nak. Jumlah pasang bergantung kepada berapa jenis majlis yang korang adakan. Secara umumnya, minimum dua pasang dah cukup; satu pasang dipakai ketika majlis pernikahan dan kenduri di rumah perempuan, dan satu pasang semasa kenduri di rumah lelaki. Kalau korang buat semua majlis serentak pada satu hari, satu pasang pun dah cukup. Yang penting, jangan pakai sepasang baju yang sama pada hari yang berlainan.

2. BELI/TEMPAH/SEWA

Untuk mendapatkan baju pengantin, tiga cara utama yang boleh dilakukan; tempah, beli ataupun sewa. Cara terbaik adalah dengan menempah, kerana anda boleh berbincang dengan tukang jahit berkenaan rekabentuk yang diingini berdasarkan citarasa anda. Tambahan lagi, ukuran dan saiz boleh disesuaikan dengan badan korang. Kalau korang nak beli yang dah siap, sesuai kalau korang yang ade bentuk dan saiz badan yang normal kerana kebanyakan baju direka berdasarkan saiz normal kebanyakan orang. Ataupun, kalau korang takde bajet yang tinggi untuk menempah sendiri atau membeli yang dah siap, korang boleh menyewa set pakaian pengantin daripada butik-butik pengantin. Namun, harus diingat, perlu menyewa dengan lebih awal, takut takde saiz dan baju yang sesuai kalau lambat.

BONUS !!! Klik MyWeddingPlanner utk download e-book ini secara PERCUMA !!! Segala perancangan perkahwinan anda akan lebih mudah & teratur.

3. REKA BENTUK

Rekabentuk baju pengantin yang korang pilih, samaada baju melayu, baju kebaya melayu, ala Inggeris, ala Bollywood dan sebagainya, perlulah sesuai dengan tema majlis perkahwinan korang. Dari segi jenis material pula, perlulah menentukan samaada nak kain satin, songket, lase dan sebagainya. Dapatkan pandangan daripada pereka baju ataupun jurujual butik pengantin untuk mendapatkan rekabentuk dan jenis material yang sesuai dangan bentuk badan korang untuk majlis perkahwinan.

A) Badan Gempal Dan Tinggi

Individu yang berbadan seperti ini sesuai menggayakan busana berwarna gelap seperti hitam, coklat gelap, biru gelap, hijau gelap kerana warna-warna ini mampu membuatkan anda kelihatan langsing. Jika ingin bergaya dengan baju bercorak, pilih corak bunga-bunga kecil. Elakkan memakai pakaian warna terlalu terang dan corak bunga yang besar kerana ia akan menyerlahkan kegempalan anda.

B) Badan Kurus Dan Rendah

Jika anda termasuk golongan ini, serlahkan penampilan dengan menggayakan warna busana yang lebih cerah dan corak bunga yang sedikit besar. Corak garis menegak sesuai dipakai supaya anda tampak lebih tinggi. Lengkapkan penampilan anda dengan memakai kasut tinggi seperti wedges, ia mampu membantu menambahkan ketinggian anda.

C) Badan Kurus Dan Tinggi

Bagi individu yang berbadan kurus dan tinggi, anda sesuai memakai warna cerah seperti merah jambu, merah, kuning, oren, hijau, biru muda dan coklat serta boleh juga menggayakan corak melintang dan bunga baju yang besar supaya mengurangkan anda dilihat terlalu kurus. Corak melintang dan besar mampu memberi gambaran bahawa anda lebih berisi.

D) Bentuk Badan Buah Pear

Busana yang tepat untuk bentuk tubuh ini adalah yang mampu menyeimbangkan bahagian atas tubuh dengan bahagian bawah tubuh. Pakaian dengan corak pelbagai dan berwarna terang sesuai dipakai pada bahagian atas. Pakaian atas (bahu/lengan) yang lebar, berenda-renda, perincian yang banyak juga mampu membuatkan tubuh bahagian atas anda kelihatan sedikit besar sekaligus ia menyeimbangkan tubuh.

E) Bentuk Tubuh Epal

Warna-warna yang ceria dan terang di bahagian atas tubuh dan warna gelap bahagian bawah tubuh adalah kombinasi yang sesuai. Gunakan tali pinggang dengan ukuran sederhana untuk tampil menarik. Pilih warna-warna gelap untuk memberikan kesan langsing.

F) Bentuk Tubuh 4 Segi Atau Brick/Rectangle

Pilihlah pakaian dengan potongan yang jelas agar membantu membentuk lekuk tubuh, seperti pakaian dengan struktur geometris dengan tali pinggang atau pakaian yang memiliki perincian pita dan kerut yang ringkas. Hindari pakaian jenis yang tipis dan ringan. Jangan mengenakan terlalu banyak perincian dan gabungan rona berlebihan agar kesannya tidak terlalu serabut. Untuk aksesori juga jangan terlalu banyak.

G) Bentuk Tubuh Jam Pasir

Mereka yang memiliki bentuk tubuh jenis ini sangat bertuah kerana anda sesuai memakai semua jenis busana dan warna. Untuk bahagian bawah tubuh digalakkan mengenakan skirt dengan potongan A-line agar anda kelihatan lebih ramping.

4. WARNA

Pemilihan warna baju pengantin yang salah akan sedikit sebanyak mencacatkan majlis perkahwinan, jadi korang kene berhati-hati. Pastikan warna yang dipilih sesuai dengan bentuk tubuh dan warna kulit korang. Jika anda berbadan gempal, anda boleh tampak lansing jika mengenakan baju pengantin yang berwarna sedikit gelap dan diperbuat daripada material kain tidak licin. Untuk pengantin yang berkulit gelap, seelok-eloknya elakkan warna gelap kerana akan menenggelamkan seri pengantin baru. Namun, memilih warna yang sangat terang juga adalah tidak sesuai terutama apabila gambar diambil. Pilihan terbaik adalah memilih baju pengantin yang berwarna lembut dan sederhana, seperti kuning dan putih. Apa-apapun, semuanya bergantung kepada citarasa dan minat korang.

5. AKSESORI

Walaupun baju pengantin yang dipakai adalah ringkas dari segi rekabentuk, jenis dan warna materialnya, tapi korang masih boleh menyerlahkan penampilan dengan menggunakan aksesori yang sesuai. Rantai, keronsang, gelang, mahkota dan selendang adalah aksesori yang sesuai untuk dipakai pengantin wanita. Manakala, untuk pengantin lelaki, bergantung kepada jenis baju yang dipakai, aksesori yang sesuai adalah songkok, keronsang, sampin dan keris. Perlu diingatkan aksesori yang dipakai usahlah terlampau banyak sehingga menyebabkan anda tidak selesa dan sukar bergerak. Di samping aksesori tambahan, pemilihan kasut yang bersesuaian dengan pakaian yang dipakai turut memainkan peranan yang penting. Elakkan memakai selipar biasa.

Categories :

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Miezipro

At our photography studio, we believe that every picture tells a story, and we are committed to helping you tell your unique story through our art. We also make sure that the presented works are the best and perfect.