Honeymoon sambil mengenal adat dan budaya

 

Destinasi honeymoon yang pertama di Sabah biasanya ke Kota Kinabalu ataupun Tawau. Cuba kali ini korang pergi bukan sekadar melancong ataupun honeymon .Tetapi mengenali dan menjiwai adat resam yang ada di Sabah.

1) Sabah&Sarawak

Penduduk Sabah terdiri dari berbagai-bagai kaum dengan latar belakang kebudayaan masing-masing. Penduduk aslinya terdiri daripada sekurang-kurangnya 30 kumpulan dengan menggunakan lebih dari 50 bahasa dan tidak kurang dari 90 dialek. Di antaranya adalah Kadazandusun,Bajau,Murut,Lun Bawang/Lun Dayeh,Kedayan, Bisaya, Irranun,Rungus,Kimarang, Kwijau, Lundayeh, Ubian, Binadan, Orang Sungai, Tatana, Tagaas,Brunei Suluk dan lain-lain.

Pakaian

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   Bajau                                      Kadazan

Agama Dan Kepercayaan Sarawak

Mereka tidak boleh menanam pokok pisang supaya si bayi tidak berkepala besar.

-Mereka tidak boleh memikul batu-bata tajam di dalam raga kerana dikhuatiri bayi akan lumpuh.

-Mereka tidak boleh membawa kura-kura ke dalam bilik supaya bayi tidak tersekat didalam rahim semasa dilahirkan.

Agama

Sarawak mengamalkan pelbagai agama, termasuk Islam,Kristian agama orang Cina (gabungan agama Buddha Taoisme , Konfuniasme dan ibadat leluhur) dan animisme. Agama Kristian adalah agama terbesar dalam budaya dan agama yang pelbagai di Sarawak.

Agama Dan Kepercayaan Sabah

-Masyarakat kadazan-dusun percaya bahawa kepda pantang larang dan tafsiran mimpi.

-mimpi yang buruk boleh mempengaruhi sebarang keputusan dalam kehidupan mereka.

-mereka juga mempunyai upacara keamatan iaitu setiap tahun selepas menuai padi, masyarakat kadazandusun mengadakan upacara “Magavau” .

Agama

kira-kira 65.4% penduduk Sabah beragama Islam, 26.6% lagi adalah Kristian 6.1% Buddha 1.6% lain-lain dan 0.3% tidak beragama.

Alat tradisional

 

 

 

 

 

 

 

 

2)Kelantan

Kenapa kita perlu pilih honeymoon kat Kelantan? Selalunya honeymoon dekat Cameron,Langkawi,Genting,Fraser Hill kalini lain sikit.Untuk tips kali ini Miezipro bagi anda tempat honeymoon yang menarik sambil menjiwai adat dan budaya yang ada di Kelantan.Korang juga boleh naik kereta api atau kapal terbang untuk ke Kelantan.Lagi best naik kereta api baru ada feel.

Tempat menarik di Kelantan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mari kita kupas apa yang menarik di Kelantan yang boleh menjadi destinasi dalam senarai tempat honeymoon korang.Selain itu,korang juga boleh menjiwai adat resam dan budaya di negeri Kelantan.

1)Negeri Kelantan juga ada pantai yang menarik untuk dilawati seperti pantai bachok,pantai tok bali,pantai sabak,pantai cahaya bulan,pantai senok dan lain-lain.

2)Tempat shopping yang murah.Ni korang mesti suka

-Rantau panjang

-Pangkalan kubur

-Wakaf Che Yeh

-Pasar Siti Khadijah

Kebudayaan dan Keseniaan Negeri Kelantan

 

 

 

 

 

 

 

 

           1)wau bulan                                                       2)wayang kulit

Wau bulan

Penduduk negeri Kelantan menjadikan permainan wau sebagai salah satu permainan tradisional semasa lapang. Layang- layang atau wau ini akan melayang-layang di udara setelah ia dinaikkan. Permainan ini biasanya dilangsungkan selepas musim menuai, iaitu setelah petani-petani mempunyai masa yang terluang untuk mencipta dan menghias wau mereka. Terdapat banyak jenis wau seperti “wau kucing” , “wau merak”, “wau bulan” dan lain-lain lagi.

Wayang kulit

Permainan tradisi rakyat Kelantan yang diwarisi sejak turun–temurun.Pertunjukkan Wayang Kulit biasanya diadakan di bangsal atau panggung lengkap dengan kumpulan muzik serta patung–patung wayang kulit yang terdiri daripada pelbagai watak.Tok Dalang merupakan orang yang melakonkan atau menggerakkan patung-patung wayang kulit mengikut kisah cerita yang hendak dipertunjukkan. Wayang kulit dimainkan pada waktu malam di majlis-majlis keramaian atau pesta.

 Makanan masyarakat Kelantan

Nasi kerabu
Nasi dagang

 

 

 

 

 

 

 

Nasi Tumpang
Laksam

 

 

 

 

 

 

 

 

         Berikut ialah beberapa senarai tempat yang Miezipro suggest untuk korang.Negeri masing-masing mempunyai budaya,agama dan kepercayaan yg tersendiri.Sambil bercuti sambil menimba ilmu. Kan bagus macam tu. Ambillah peluang yang ada ini. 

 

 

 

 

Categories :

Tags:

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Miezipro

At our photography studio, we believe that every picture tells a story, and we are committed to helping you tell your unique story through our art. We also make sure that the presented works are the best and perfect.