AMALAN HIDUP SIHAT

 

TIPS MENJAGA KESIHATAN DIRI

Dalam hidup ini kita mestilah menjaga kesihatan.Kesihatan diri perlu dijaga supaya kita dapat hidup selesa dan gembira.Untuk mendapatkan kesihatan yang baik kita perlu menjaga pemakanan agar seimbang dan sentiasa melakukan senaman bagi menyihatkan badan.

1)Mengunyah

Perbuatan mengunyah sering kali dipandang dengan sebelah mata, ia sangatlah penting bagi proses pencernaan yang baik. Lebih banyak anda mengunyah di dalam mulut, lebih sedikit kerja yang diperlukan selepas itu. Otak anda juga memerlukan sedikit masa untuk menerima isyarat bahawa anda sudah kenyang, jadi ambil masa untuk mengunyah kita-kira 20 hingga 30 kali sebelum menelan makanan anda. Berikan perut anda untuk bersedia sebelum menerima makanan yang akan masuk ke dalamnya.

2)Senaman

Gerakkan tubuh badan anda dengan cara berjalan atau berjoging,melakukan senaman yoga.Ini akan membolehkan makanan anda digerakkan melalui sistem pencernaan serta merangsang otot-otot saluran tersebut.

3)Makan makanan berserat

Apa itu serat?

Serat merupakan kandungan dari makanan sumber nabati yang tidak dapat dicerna mahupun diserap tubuh,sehingga di usus,serat dapat mengikat air dan melancarkan pencernaan.Serat terbagi dalam 2 bentuk iaitu,serat yang larut air dan serat yang tidak larut air.

Serat yang larut air: Serat larut, dapat larut dalam air dan berubah menjadi gel selama proses pencernaan. Proses ini menghasilkan pencernaan yang lambat. Pencernaan yang lambat, memberikan kontribusi langsung untuk menyerap lebih banyak vitamin dan mineral, serta nutrisi lainnya.

Jenis serat ini terutama ditemukan pada oat, barley, kacang-kacangan, biji-bijian, kacang polong, lentil, dan beberapa buah-buahan dan sayuran.

Serat tidak larut air: Serat tidak larut, tidak dapat larut dalam air, dan terutama berasal makanan seperti dedak gandum, sayuran, dan biji-bijian. jenis serat ini dapat menambahkan sampah ke kotoran dan muncul untuk membantu agar makanan lebih cepat dicerna melalui saluran usus.

Serat tidak larut masih relatif stabil atau non-reaktif dan menghilangkan limbah seluruh saluran pencernaan. Akibatnya, serat tidak larut langsung berkontribusi untuk buang air besar dengan mudah, dan mencegah perkembangan kanker usus besar. Makanan yang kaya serat tidak larut, tahan terhadap pencernaan, dan dapat ditemukan di kotoran.

Beza serat larut & serat tidak larut:

-Serat larut adalah serat yang dapat larut dalam air.

-Serat tidak larut adalah serat yang tidak dapat larut dalam air.

-Serat larut lebih lembut dan mudah mengunyah.

-Serat tidak larut sedikit keras dan sulit mengunyah.

 

4)Dapatkan tidur yang cukup

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Manusia normal memerlukan tidur yang cukup setiap malam iaitu antara 7 hingga 9 jam. Orang yang tidur kurang dari 6 atau 7 jam se malam berisiko mudah mendapat penyakit . Kajian juga menunjukkan , mereka yang tidur hanya 5 jam semalaman akan menyebabkan risiko berat badan bertam4bah meningkat.Kurang tidur menyebabkan hormon dalam badan tidak seimbang dan mempengaruhi selera makan. Jadi pastikan anda tidur dengan cukup.

5)Minum air, Terutama Sebelum Makan

Minum air yang mencukupi mempunyai banyak manfaat. Salah satu faktor penting, ia boleh membantu meningkatkan jumlah kalori yang anda bakar. Menurut kajian, ia boleh meningkatkan metabolisme oleh 24-30% dalam tempoh 1-1,5 jam. Ini bermakna 96 kalori tambahan dibakar jika anda minum 2 liter (67 oz) air setiap hari). Masa yang paling sesuai untuk minum air setengah jam sebelum makan. Satu kajian menunjukkan bahawa setengah liter air, 30 minit sebelum setiap waktu makan peningkatan berat badan sebanyak 44%.

 

                                         Kesimpulan nya kita harus jaga kesihatan diri.Amalkan gaya hidup sihat.Kalau badan kita sakit.Susah nak buat aktiviti harian.Lakukan aktiviti senaman.Makan makanan yang berserat.Kemudian perlu dapatkan tidur yang cukup.Dan akhir sekali minum air,terutama sebelum makan.Otak yang cerdas juga datangnya daripada badan yang sihat.Otak yang cerdas juga membolehkan kita berfikir dengan rasional apabila menghadapi sesuatu perkara.

Categories :

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Miezipro

At our photography studio, we believe that every picture tells a story, and we are committed to helping you tell your unique story through our art. We also make sure that the presented works are the best and perfect.