13 TIPS GEMPAK MAJLIS PERKAHWINAN ANAK MUDA

Bagi pasangan muda fasa merancang bajet adalah fasa yang sangat sukar. Kerana bajet yang tidak cukup. Ni 13 tip yang sesuai untuk anak muda.

#1 Alang-alang buat bajet,biar lengkap terus

sumber: google

kalau korang nak senang gunakan microsoft excel. Kerana ia boleh buat set formula.

Ia sesuai kerana boleh buat lebih terperinci dengan bajet yang korang cadangkan.Dari sebesar-besar pekara seperti kenduri,jurugambar,barang hantaran,pelamin dan sebagainya.

#2 Dari bajet,alihkan ke checklist

Selepas korang buat bajet yang detail dan mudah,korang boleh senarai semak untuk membeli barang-barang keperluan kahwin anda nanti.

#3 Ikut keupayaan poket masing-masing

Anda kena pastikan pasangan anda mempunyai keupanyaan untuk memenuhi keperluan dan kehendak anda.Besar kemungkinan boleh rabak poket pasangan anda.

#4 Buat anggaran secara terperinci

Sebelum anda tidur, buat lah brainstorm dulu untuk anggaran kos masing-masing dan isikan setiap item dalam columm’budgeted’ atau ‘estimated’

sumber: google

#5 Bawa berbincang dengan pasangan

Bajet korang list kan dan berterus-terang dengan pasangan anda sekiranya anda tidak mampu.Jangan biarkan ego anda menebal dalam diri anda dan jangan jadi realistik. YAng paling penting capai kata sepakat.JAngan ampai tak ada komunikasi anda satu sama lain dan setiasa bertolak ansur.

#6 Padankan duit yang ada dengan bajet

Korang jangan lah bajet nak kahwin ala-ala raja dan pemaisuri kalau dalam poket hanya ada 10,000 sahaja.Biar simple asal kahwin jangan sampai hancur musnah harapan nak kahwin.

#7 wajib patuh 100% pada bajet

sumber: google

Apa function korang buat bajet kalau tak ikut. So korang pengang ketat dan patuh bajet yang ada dalam memilih barang persiapan.

#8 Gunakan columm ‘Actual’ dalam bajet

Setiap kali anda beli atau tempah,tulis perbeloanjaan sebenar dalam columm’Actual’.

BONUS!! Klik MyWeddingPlanner untuk download e-book ini secara PERCUMA !!! Segala perancangan perkahwinan anda akan lebih mudah & teratur.

#9 Usaha sehabis boleh untuk rendahkan bajet

Semakin rendah kos ‘Actual’ berbanding ‘budget’ lagi bagus.Contohya,korang ‘budget’ RM700 tetapi harga kos yang sebenar korang keluarkan adalah sebanyak RM550.Penjimatan itu akan korang guna untuk menampung item-item lain,kos yang sebenar cincinnikah Rm900 tetapi kos yang sebenarnya ialah RM1,200.

#10 Bincang dengan pasangan kalau si lelaki ‘kering’selepas majlis

sumnber: google

Contohnya,korang boleh tanya macam ni kat pasangan

“Agak-agak,duit hantaran tu boleh ke pakai sikit untuk belanja lepas kahwin seperti mesin basuh atau peti ais”

Kalau korang nak lagi extreme,korang boleh jadikan duit hantaran sebagai deposit rumah.

#11 Sentiasa cari alternatif yang terbaik

 Cuba anda berfikir panjang dulu semasa memilih baran. Korang boleh cari alternatif lain yang  lebih menjimatkan poket anda.Korang juga bolehh apply cara lain. Terutama sekali apabila barang-barang berjenama. Abaikan cakap orang bukan mereka yang tolong bayarkan untuk korang.

#12 Elak berbelanja sampai diri sendiri terkena

Korang tak payah buat 2-3 custom album gambar kahwin crystal baagai habis menelan beribu-ribu ringgitakhir sekali letak dalam stor je.Tak lupa juga card kawin korang tak payah susah-susah buat jauh-jauh boleh buat diy je. Sebab akhir sekali masuk tong sampah juga.Lagi-lagi pelamin terseragam indah akhir sekali wedding planner cabut juga pelamin tu. Yang paling penting makanan kerana mulut orang kita tak boleh tutup kemungkinan mereka akan kutuk kita kalau makanan tak sedap dan sebangainya.

#13 Jangan lupa buat bajet back-up

Korang letak sikit bajet contingency takut tiba-tiba ada kecemasan atau item miscellaneous yang tak diduga.Kalau korang betul-betul mampu tak da ada masalah. Tapi yang acah-acah mampu tu yang mencari masalah.

so ini adalah tip-tip dia selamat mencuba….

Categories :

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Miezipro

At our photography studio, we believe that every picture tells a story, and we are committed to helping you tell your unique story through our art. We also make sure that the presented works are the best and perfect.