10 TIPS BERJUMPA BAKAL MERTUA UNTUK PERTAMA KALI

Sumber : Google

Tips berjumpa bakal mertua

Bagi yang nervous,pastinya bakal jumpa mertua buat pertama kali.Sudah tentu dada rasa berdebar”dup…dap…dap”. Ada yang sampai tak boleh tidur di buatnya kerana terlalu memikirkan perkara ini.Semua orang tahu perkahwinan adalah satu perkara yang sangat indah.Namun sebelum mendirikan masjid kita perlu ada cara dan langkah yang tertip demi memnjalin kemesraan antara dua pihak.

#1 Rancang Pertemuan

Sumber : Google

Tips berjumpa bakal mertua yang pertama.Masa adalah penting dalam membuat temujanji atau aturan bertemu keluarga mertua.Pemilihan masa akan menentukan keadaan dan suasana pertemuan .Elakkan pertemuan mengejutkan atau datang bukan waktu keraian.ppilih lah tarikh yang sesuai.

#2 Jaga Penampilan Diri

Sumber : Google

Tanggapan pertama keluarga mentua amat penting supaya mentua dapat menganalisa keperibadian anda.Untuk menyerahkan kehidupan anaknya kepada anda.Mereka akan buat kajian sendiri para menantu yang anda pilih.Contoh berpakaian sopan yang paling ideal adalah baju kurung.

#3 Tunjukkan Adab Sopan Dan Kerajinan

Sumber : Google

Korang perlu tunjuk akhlak yang baik.Pertuturan Yang baik dan sifat yang terpuji menggambarkan keperibadian anda.Untuk perempuan ringankan tulang anda untuk membantu bakal mentua seperti memasak,mengemas,membasuh pinggan dan sebagainya.

BONUS!! Klik MyWeddingPlanner untuk download e-book ini secara PERCUMA !!! Segala perancangan perkahwinan anda akan lebih mudah & teratur.

#4 Biarlah Bersederhana

Berjumpa bakal mertua yang seterusnya ialah sentiasa bersederhana dalam segala perlakuan anda.Kerana sifat bersederhana dituntut oleh syarak dan juga menyejukkan mata yang memandang.

#5 Jadi Diri Sendiri,Jangan ‘Fake’

Tips yang sebaik-baiknya dan perlu dijadikan tabiat.Akan menunjukkan keperibadian anda yang sebenar kepada mentua.Sepertimana anda terhadap pasangan anda.

#6 Ada Pengetahuan Agama Yang Kukuh

Pengetahuan tentang agama amat penting kerana adalah tunggak kebahagiaan dan kewajipan keluarga.Selain itu,ilmu tersebut juga akan menjadi panduan kepada anak-anak yang akan lahir kelak.

#7 Soal-Selidik Pihak Mentua

Berjumpa pihak mentua,eloklah membuat soal-selidik dahulu melalui pasangan anda.Mengelakkan salah faham dan juga mengetahui cara yang betul untuk menambat hati pihak mertua.

#8 Pandai Membuka Bicara/Memulakan Topik Perbualan

Dalam mana-mana skil komunikasi,pembukaan bicara adalah yang paling sukar dilakukan terutama apabila di dalam keadaan yang janggal.Cuba berbual secara spontan dan natural,supaya tidak digambarkan seperti sudah dirancang dan diskripkan.

#9 Bawa Buah Tangan

Sumber : Google

Buah tangan adalah simbol penghargaan kepada pertemuan anda dan pihak mentua.Ianya juga juga dapat dijadikan topik perbualan senperti,kalau anda bawa kek lapis kemungkinan pihak mentua akan bertanya darimana anda membelinya.Yang paling selamat ialah bawa buah-buahan.

#10 Kenal-kenal Dengan Bakal Abang/kakak/adik ipar

Berjumpa bakal mertua yang terakhir. Ini antaraa yang paling penting. Jangan muka sombong. Bila bakal mak mertua kenalkan satu persatu,mungkin boleh jadi lebih rapat.Ambil peluang untuk mengenali lebih rapat,kerana bila berkahwin dengan pasangan.

Sumber : Google

itu sahaja yang dapat saya kongsikan kepada anda…

Categories :

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Miezipro

At our photography studio, we believe that every picture tells a story, and we are committed to helping you tell your unique story through our art. We also make sure that the presented works are the best and perfect.